De Instagram draak genaamd het algoritme

Instagram is niet meer wat het is geweest. Van al die likes en reacties die je kreeg is misschien nog maar de helft over, ondanks dat je in het aantal volgers wel bent gegroeid. Heel demotiverend, vind je niet? Deze draak, die het algoritme wordt genoemd, verandert continue en is niet te achterhalen. Wat houdt dat algoritme dan precies in en hoe zorg je dat gezien blijft worden?

Een algoritme, wat is dat?

We weten dus dat het een algoritme heet en dat het veel gevolgen heeft voor jou als Instagrammer. Maar wat is een algoritme dan precies?

Het is een soort formule waarop Instagram baseert wie welke content te zien krijgt. En die formule verandert continu. Dus zodra jij het door denkt te hebben en je gedrag erop aangepast hebt, komt er weer een verandering en ben je weer terug bij af. Tot vervelends toe, want inmiddels krijgt nog maar 10% van je volgers jouw post te zien. Pas wanneer jouw post genoeg interactie (likes en reacties) krijgt, zullen meer mensen hem zien. Reageert er van die 10% niemand op jouw post? Dan krijgt de overige 90% hem dus ook gewoon niet te zien. Geen wonder natuurlijk dat iedereen op zoek is naar een alternatief en massaal in de Vero-hype meegaat.

Waarom doet Instagram dit?

Instagram is een onderdeel van Facebook, waar het algoritme al langer gaande is. Het is ingevoerd om geld te verdienen, want die macht hebben ze nou eenmaal. Wie betaalt wordt voorgetrokken. Daarnaast wordt je continu uitgedaagd om je te blijven ontwikkelen en op te vallen. Als gebruiker zie je alleen nog maar content van gebruikers waar jij actief op reageert en liked. Dat is dan wel weer fijn toch?

Hoe versla je het algoritme?

Zoals ik al zei verandert het algoritme continu en is het een soort onoplosbare puzzel. Dus écht verslaan zal ons helaas niet lukken. Zo zijn er pods ontstaan op Instagram, waarbij groepjes IG’ers (verplicht) bij iedere post liken en reageren op elkaar. Maar ook dat blijkt niet dé oplossing. Het algoritme houdt namelijk ook rekening met de lengte van iemands reactie en ook hoe betrokken je bent met jouw volgers. Wat kun je doen om toch zichtbaar te blijven?

 • Maak een bedrijfsprofiel aan: Hierbij heb je ook toegang tot statistieken en kun je bijvoorbeeld zien op welke dagen en tijdstippen jouw volgers online zijn. Als je op dat tijdstip post is de kans groter dat je meer mensen bereikt.
 • Houdt het aantal hashtags beperkt: Veel hashtags gebruiken wordt gezien als spam. Je mag er nu maximaal 30 bij een post zetten. Kies dus liever voor écht relevante hashtags en blijf ook afwisselen. Want ook steeds dezelfde hashtags gebruiken wordt gezien als spam.Tip: zet je hashtags direct onder je post en niet in een losse reactie. Het schijnt dat je daar niet meer op gevonden wordt.
  Tip: maak je eigen hashtag aan waar mensen op kunnen zoeken, tegenwoordig kun je deze hashtags ook volgen.
 • Zorg voor interactie: Lok reacties uit, stel bijvoorbeeld vragen aan je volgers. Reageer op degene die jij volgt, maar ook op degene die op jou reageren. Het liefst binnen een uur. Als je er langer mee wacht is de kans op meer bereik nog kleiner. Reacties van één of 2 woorden worden niet meegeteld als interactie in verband met spam. Zorg dat jouw reactie minstens uit 4 woorden bestaat.Tip: bewerk het bijschrift van je bericht de eerste 24 uur niet! Dit verlaagt het bereik enorm. Check dus even goed op typo’s voordat je je bericht plaatst. Hetzelfde geldt voor je foto verwijderen en opnieuw plaatsen.
 • Gebruik stories: Laat je volgers weten wanneer je een nieuwe post hebt geplaatst. Goed om te weten: de stories die als eerste worden weergegeven op jouw dashboard zijn van de accounts waar jij de meeste interactie mee hebt. Geef mensen dus een reden om jou als eerste te zien!

Als laatste nog even een feed tip. Ik merk bij mezelf dat ik soms na het posten van een foto toch niet zo tevreden ben. Ik ontdekte Later.com, een app/website waarbij je je posts kunt inplannen en meteen kunt zien hoe het eruit komt te zien in je feed. Hiermee zorg je er ook voor dat je spelfouten op tijd kunt aanpassen. Zelf ga ik Later even uittesten. Vraag het me vooral als je wil weten wat ik ervan vindt. En heb je hier zelf al ervaring mee? Laat het mij dan even weten!

Hopelijk kun je iets met mijn tips! Enne.. kom je mij volgen op #Stylynnterior?

5 gedachten over “De Instagram draak genaamd het algoritme

 1. Jammer dat Insta steeds meer op FB gaat lijken en dat het systeen erachter ook op dezelfde manier functioneert. Dat wat je verteld over het aantal likes dacht ik al te zien op mijn account. Gelukkig plaats ik foto’s omdat ik dat leuk vind maar ik vind het wel kwalijk dat IG bepaalt wie van mijn volgers mijn foto’s zien. En dat zij bepalen wat ik te zien krijg. Misschien wordt het tijd voor een nieuw leuk platform waar dit businessmodel niet achter zit. 😀
  Gr, Margo

  Like

 2. Ik ben benieuwd naar je ervaring met de app Later! Ik merk soms dat ik in de dagelijkse drukte vergeet te posten, lijkt me wel handig dat je van tevoren al kunt inplannen en zo toch kunt posten!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.