Met dit goedje bescherm ik mijn planten tegen ongedierte

Vorige keer heb ik jullie getipt op goedkope leren (look) handgreepjes. Dit keer weer een heel ander onderwerp: planten (en ongedierte).

Mijn huis staat vol met planten. Ik word er blij van! Het lijkt misschien net alsof ik ze prima in leven kan houden, maar dat vind ik toch nog best lastig. Ik vind er namelijk regelmatig ongedierte op. Na ongeveer het hele assortiment van anti ongedierte middeltjes bij het tuincentrum uit te hebben geprobeerd, kwam ik op een huis tuin en keuken mengseltje. En dit helpt! Ik deelde er iets over in mijn stories op Instagram en kreeg er veel vragen over. Dus ik leg jullie even uit hoe ik dit mengseltje maak en gebruik.

Ongedierte in alle soorten en maten

Ik heb inmiddels al (te) veel geleerd over ongedierte op planten en herken ze meteen. Ik ben er ook veel te obsessief op gaan letten hoor, maar ze blijven steeds terugkomen. Regelmatig inspecteer ik als een detective al mijn planten… Ik vind insecten zo vies! Geen idee hoe het komt dat ze steeds terugkomen op mijn planten. Misschien dat Buddy ze van buiten meeneemt? Ik heb voornamelijk last van trips, maar had laatst ook een plant met spint. Ik denk dat ik alle dure middelen die te koop zijn in de winkel al heb geprobeerd, maar die hielpen niet of niet voldoende. Alleen de anti-luizenspray van de Action, alleen die is onwijs chemisch en stinkt ook. Bovendien vonden mijn planten al die troep na een tijdje ook niet zo fijn meer.

Dus trok ik mijn scheikunde jas aan en bouwde ik zelf een mengseltje:

Huis tuin en keuken cocktail

Ik kook altijd 1 liter water en laat dat afkoelen. Dan meng ik er ongeveer een eetlepel groene (in dit geval goud) zeep door en een dopje spiritus. Je kunt het beter mengen als het water nog warm is. De zeep is heel dik en lost anders niet zo goed op. Daarna doe je het goedje in een plantenspuit en dankun je je planten goed inspuiten. Ik zet ze altijd in de tuin omdat het nogal een troep wordt anders. Pas op dat je je plant niet in de zon zet na het inspuiten (liefst in de avond gebruiken) want dan verbrand je als het ware de bladeren. Ze worden er in ieder geval niet knapper van.

De officiële verhouding is 20 ml spiritus, 20 ml groene zeep en 1 liter water.

Als er echt veel ongedierte op je plant zit kun je ze het beste een paar keer in de week inspuiten om alles goed te bestrijden. Ik doe het altijd een beetje op gevoel, maar tot nu toe werkt het iedere keer goed. Ze blijven in ieder geval een tijdje weg.

Wil je meer van mij lezen?

Volg mij dan op Instagram en/of bekijk mijn website: stylynnterior.com.

Betere tip?

Ik hoop dat je iets hebt aan deze blog! Ik ben natuurlijk geen planten deskundige en heb deze blog geheel uit mijn eigen ervaring geschreven, dus op eventuele onwaarheden en/of fouten mag je me aanspreken.

En mocht jij nou nog ideeën hebben om de beestjes voorgoed weg te houden bij mijn planten, dan lees ik dat graag terug in een reactie! En deel vooral ook je eigen ervaringen.

Een gedachte over “Met dit goedje bescherm ik mijn planten tegen ongedierte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.