DubbelLeven make-over

Oma’s kastje in een nieuw jasje – aan de slag met krijtverf

Zoals jullie inmiddels wel weten vind ik het heerlijk om (kleine) meubels een ander kleurtje te geven. Of sowieso, om iets te verven! Vooral op meubels vind ik krijtverf erg fijn werken en ik heb inmiddels verschillende soorten geprobeerd.

Vorig jaar gebruikte ik voor het eerst een verf van Dubbelleven Krijtverf. Ik had de mooie potten in vrolijke kleuren al vaker bij Loods5 zien staan en na het lezen van hele positieve reviews wilde ik dat zelf eens ervaren. Ik nam toen twee Ikea meubeltjes die beiden al eens geschilderd waren onder handen en ik werd zó aangenaam verrast door deze verf!

IKEA’s Ivar in de kleur ‘Deeg’ van Dubbelleven

Wat werkt het fijn en wat een prachtige kleur!! De kleur die ik gebruikte heet ‘Deeg’ en deze past perfect bij ons huis. Het is een hele lichte, warme tint die zich het best laat omschrijven als een soort lief beige.

Door mijn positieve ervaring kwam ik op Insta in contact met Martine, de eigenaresse van dit mooie merk. Ik vertelde haar dat ik de verf zo ontzettend fijn vond, fijner dan sommige andere bekende krijtverf merken, en dat ik graag nog een meubeltje onder handen wilde nemen. Dit keer was oma’s oude kastje aan de beurt voor een make-over.

Oma’s kastje voor de make-over

Oma’s kastje staat bij ons in de hal en is donkerbruin. Ik heb er niet echt jeugdherinneringen aan en heb geeeen idee hoe lang mijn oma het al had. Vroeger woonde ze in een super tof huis aan de haven, maar daar kan ik me dit kastje niet herinneren. Ik kwam het tegen toen ze van de aanleunwoning naar het verzorgingstehuis verhuisde (heel wat jaren later dus) en mocht het van haar hebben.

Tijdens het schuren kwam ik er achter dat het kastje niet van de meest geweldige kwaliteit is maar ach, het ziet er leuk uit en ik kan er vast nog wat van maken 😉

Hoewel van krijtverf wordt gezegd dat je het zo overal op kunt smeren zonder te schuren vind ik het zelf prettiger werken als je wel even schuurt. Zeker bij een meubel dat gelakt is! Maar wat een geluk, het zonnetje scheen dus ik heb lekker buiten in het zonnetje staan schuren. En dan is het eigenlijk zo gedaan.

Omdat ik het leuk vond om ook nog iets van het oude kastje te laten zien koos ik ervoor om een rand af te plakken. Eerst wilde ik de bovenkant onbehandeld laten, maar op het blad zaten best wel wat krasjes. Dus, een rand it is!

Na het schuren, poetsen en plakken kon ik dan eindelijk beginnen, lekker verven!! Hiervoor ben ik overigens iets verhuisd, naar de eettafel bij de openslaande deuren. Want schilderen in de volle zon is een no-go.

Van Martine had ik een fijne kwast opgestuurd gekregen en een potje verf van 0,25 liter in de kleur ‘Schaal’. Ook een hele mooie lichte kleur en wederom eentje die zich lastig laat omschrijven. Het lijkt misschien wit, maar dat is het niet! Hou er maar eens een wit A4-tje langs. Nee de kleur Schaal is van het wit af en heeft iets breekbaars, iets wat zacht en helder is. Laten we het sprookjes-wit noemen of zo? Want hoe doet ze dat? Er is geen ondertoon in te ontdekken, geen grijs, gelig, rozig wat dan ook. Maar toch is het geen wit…

Daar gaan we!!

Zoals je ziet heb ik de eerste laag heel dun aangebracht. Dit heeft alles te maken met de ondergrond. Toen ik bijvoorbeeld de Ikea kastjes schilderde kon ik in één keer een dikke, dekkende laag smeren. Omdat dit kastje gelakt is trek je veel meer strepen en dan vind ik het fijner om gewoon twee lagen te doen.

Het mooie van een krijtverf is dat je altijd de kwast streken blijft zien, dat betekent dus wel dat je er over na moet denken welke kant je op strijkt. Ik bedacht me bijvoorbeeld bij de tweede laag dat ik verticaal toch mooier vond.

Je kunt er bij krijtverf voor kiezen om deze, als verf helemaal droog is, nog te behandelen met een wax. Ik vind dat zelf wel erg fijn want de wax beschermt het meubel tegen slijtage (handig met een peuter) en zorgt ervoor dat je het kunt afnemen met een vochtige doek (handig met een langharige hond).

Je kunt de wax aanbrengen met een spons, kwast of doek. Zelf vind ik oude hydrofieldoeken hier perfect voor! En laat ik er daar nou toevallig heeel veel van hebben 😉 Ook vind ik dat de wax de verf mooi afmaakt, het resultaat wordt net iets gladder. Maar dit is persoonlijke voorkeur.

Inmiddels staat oma’s kastje weer in de gang en ik ben heel blij met het resultaat! Wat een verschil hè!! En achteraf denk ik ook, waarom heb ik dat niet veeel eerder gedaan haha!

Op de website en socials van Dubbelleven kun je alle mooie kleuren bekijken, bestellen en verkooppunten vinden. Ik kan de verf echt heel erg aanraden, maar dat begreep je misschien al wel 😉

Welk meubeltje wil jij graag een make-over geven?

Liefs Sarina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.