Mijn uitvlucht in social media.

Mijn uitvlucht in social media. Het is 15 februari 2016 als ik mijn eerste openbare foto post op mijn Instagram account. Toen nog onder de naam “huusvantruus”. Alles over de nieuwe naam lees je hier. Het is een stukje handlettering dat ik gemaakt heb op het krijtbord dat in de keuken hangt van mijn vorige woning. Ik ben niet begonnen op Instagram met de intentie om een “groot” account te worden. Ik wilde graag mensen vinden die dezelfde passie delen voor interieur. En dat lukte!

So far, so good.. Het aantal volgers groeide vrij snel, de likes waren soms hysterisch hoog en dit gaf echt wel een kick. De aanvragen voor samenwerkingen en productpromoties stroomde na veel posten en content creëren binnen. Net als de uitnodigingen voor events. Wat nog altijd als een eer voelt! Ik kwam in verschillende netwerken terecht, leerde leuke mensen kennen en bouwde fijne vriendschappen op. Deze koester ik nog steeds! 😊

Toch kwam daarbij ook een andere kant kijken. Ik raakte steeds meer verstrengeld in de wereld van Instagram. Tijdens de pauzes op mijn werk en na werktijd checkte ik gelijk Instagram. Mijn avonden stonden in het teken van reageren en liken op foto’s en mijn vrije dagen werden ingevuld met het creëren van nieuwe content. Ik verstopte mij letterlijk in de “perfecte” wereld van Instagram. Achteraf gezien was ik er misschien wel een beetje verslaafd aan.

Mijn Instagrampagina werd gevuld met foto’s van mijn huis. En alles zag er uit zoals het moest zijn en zoals ik het wilde. Een huis om gelukkig in te zijn. Afgaand op alleen de foto’s zou je dat denken.. Niks was minder waar. Mijn huis zag er op foto’s dan wel tip top uit mijn leven was dat des te minder. Mijn huwelijk functioneerde niet meer. En ik moest mijn hoofd boven water houden door de veel te hoge eisen die ik mijzelf kon opleggen. Zowel online als in mijn privéleven. Elke foto voor de socials  moest perfect zijn, ik wilde meer likes, meer comments, meer interactie, meer.. meer.. meer..

Begin 2020 heb ik het roer compleet omgegooid. De frequentie waarmee ik content postte liep fors terug omdat, ik niet meer de behoefte voelde om foto’s te delen van een huis waar in ik mij niet langer thuis voelde. Ik ben gestopt met mijn huwelijk en ik ben keuzes gaan maken puur voor mijzelf (en mijn kinderen). Het was goed om mijzelf weer terug te kunnen vinden en om opnieuw te ontdekken wat mij nou echt gelukkig maakt. Ik kan je vertellen dat het verlaten van de voor mij bekende en veilige wereld doodeng was maar, het was het echt waard!

De rol die social media in mijn leven speelt is nu een stuk minder. De likes en comments onder mijn foto’s doen mij nog steeds goed en het is hartverwarmend om reacties en privéberichten te ontvangen van mensen die mij al heel lang volgen. Trouwens ook van nieuwe volgers! De presteerdrang is weg. Het draait voor mij niet meer om de hoeveelheid likes. En wat geeft dat een rust! Al moet ik eerlijk bekennen dat mijn telefoon nog steeds wel wat vaker weg gelegd mag worden.  (Working on that!)

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat ik eindelijk weer voel dat ik leef. Echt leef! Dat niet alles vastgelegd hoeft te worden op een foto. En dat de hoeveelheid likes niet bepaald of iets goed of slecht is. De schijnwereld die ik creëerde wil ik niet meer. Ik geniet, leef, beleef en doe dit bewust. En ook hier zijn goede en minder goede dagen. Ook ik ben gewoon een mens. Misschien dat ik mij daarom ook zo irriteer aan berichten zoals “waar gekocht?” En daarom post ik nu ook alleen nog maar wanneer ik er zin heb. Mensen vergeten vaak hoeveel tijd er gaat zitten in het creëren van het juiste plaatje.

Op dit moment geniet ik vooral van mijn kinderen en de dingen die wij samen kunnen en mogen ondernemen. Van de ontzettend fijne man die in mijn leven is. Die ik niet nodig heb voor mijn geluk maar, die mij echt wel veel gelukkiger maakt en fantastische aanvulling is op mijn leven. En natuurlijk mijn lieve familie en vrienden zonder jullie ben ik nergens!😉

De volgende keer dat jij een mooie foto ziet van iemand op Instagram. Realiseer je dan dat ook deze persoon wel eens een rotdag heeft. Dat niet alles wat er perfect/leuk uitziet dat ook is. En vooral.. Dat JIJ niet perfect hoeft te zijn. Hoe leuk jij bent is niet in cijfers uit te drukken. Dus laat dat alsjeblieft los!

Ik wil je bedanken dat je dit hebt gelezen. Ik hoop dat ook jij de keuzes durft te maken die jou een gelukkiger mens maken want, dat verdien je!

Liefs,

8 gedachten over “Mijn uitvlucht in social media.

  1. Wat een mooi en open geschreven!! Trots zijn op je zelf! Ik ben op IG sinds begin corona en heeft zeker voor afleiding gezorgd, maar ik laat mijn dag er niet dooe beïnvloeden. Ik volgde je blog al een tijdje maar heb eigenlijk nooit gereageerd. Wens je veel liefs ×× Marja

   Geliked door 1 persoon

 1. Mooie blog. Eerlijk en vanuit je hart geschreven.
  Denk dat mensen die vragen waar iets gekocht is het misschien niet beseffen dat het zo kan overkomen zoals je beschrijft. Aan de andere kant is het vaak wel zo dat dat nu eenmaal de invloed is van de mensen met een groot bereik op insta en kan het ook heel naar en denigrerend overkomen wanneer er niet op de vraag gereageerd wordt. Beide kanten is iets over te zeggen.
  Fijn dat je je leven weer terug hebt en dat het goed met je gaat. Liefs Angelique

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Angelique, ik heb er absoluut geen moeite mee hoor als mensen normaal vragen waar ik iets gekocht heb of waar iets vandaan komt. Maar alleen de opmerking “waar gekocht?” Kan ik niet zoveel mee. Heeft meer met een stukje wederzijdse moeite te maken.😉 Dankjewel wel voor je reactie! Liefs, Michelle

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.